Graskaasdag 1 juni 2019

graskaasdag 2019

De Graskaasdag in Woerden is al jarenlang traditie in kaasstad Woerden. Op deze feestelijke dag worden de eerste graskazen van het jaar én een reuzenkaas van zo'n 125 kilo geveild voor goede doelen. Een hele belevenis! En de hele stad viert mee.

lees meer

Opbrengst graskaasveiling naar goede doelen

Elk jaar gaat de opbrengst van de graskaasveiling naar goede doelen. Naast de beroemde grote graskaas van minstens 125 kg, wordt ook een kleinere kaas geveild. Stichting Leergeld Groene Hart en Het Prinses Máxima Centrum zijn dit jaar geselecteerd om hun deel van de opbrengst van de grote kaas te ontvangen.

lees meer

Kaasmarkt in Woerden

Traditionele kaasmarkt in Woerden, dit jaar elke zaterdag tot 25 augustus

Iedere zaterdag tot en met 31 augustus is er van 11.00 - 13.00 uur van alles te beleven op de Woerdense kaasmarkt op het Kerkplein in Stadshart Woerden.

lees meer

Programma Graskaasdag - 1 juni 2019

Zaterdag 1 juni van 9.30 - 17.00 uur

9.30 uur: Historisch schouwspel

Voordat de klassieke tractoren en kaasbrikken de kaas naar het Kerkplein brengen, maken ze een ronde door het centrum. Natuurlijk is de belangrijkste kaas van vandaag, de Graskaas van 125 kg, hierbij ook van de partij. Een mooi schouwspel!

10.00 - 16.00 uur: Raden maar! Hoe zwaar is de kaastoren?

Op het Kerkplein staat een kaastoren, weet u hoeveel de zes kazen in totaal wegen? Onder de winnaars worden drie kaaspakketten verloot.

10.30 uur: Boerenkapel De Vriendschap

Onder begeleiding van de Boerenkapel De Vriendschap wordt de Graskaas naar de veiling gebracht. De muzikanten zijn tot 13.00 uur te bewonderen en te beluisteren in het centrum van de stad.
 

10.50 uur: Warmlopen voor de veiling

Het Klooster Popkoor verwelkomt de Graskaas op het Kerkplein met het Woerdense kaaslied ‘Hoera, hij is volvet’. Daarna is het tijd voor serieuze zaken: met het luiden van de kaasbel opent burgemeester Victor Molkenboer de Graskaasdag. Vervolgens keurt hij de Graskaas samen met kaaskeurmeester Jos van Riet. 
 

11.00 uur: Veiling en handel

Onder de bezielende leiding van veilingmeester Jacques de Koning worden de eerste graskaas van het jaar en de grote Graskaas geveild. Elk jaar weer een spannend spektakel! Een deel van de opbrengst gaat naar 
De Stichting Leergeld Groene Hart en Het Prinses Maxima Centrum. Na de veiling gaan de kaashandelaren de aangevoerde partijen aanschouwen en begint de handel tussen boeren en handelaren, authentiek met ‘handjeklap’.
 

13.00 - 16.00 uur: Rondje met de Kaasbrik

U bent van harte uitgenodigd om de verschillende kaasactiviteiten die in de stad plaats vinden te bezoeken met een kaasbrik. Er is een halte bij het Stadshotel op het marktterrein in het centrum waar u in en uit kunt stappen.

14.00 uur: Noteringen bij de Kaasbel

De deals zijn gesloten, naar traditioneel gebruik worden de handelsprijzen van de veilingkazen en de kaashandel genoteerd op de Kaasbel.

16.45 uur: Bekendmaking opbrengst veiling en winnaars kaastorenwedstrijd

Vanaf het podium op het Kerkplein worden de resultaten van deze dag bekend gemaakt. Wat levert de Graskaasdag dit jaar op voor de goede doelen?
 

Muzikale omlijsting door Het Klooster op het Kerkplein

10.30 - 11.00 uur: optreden van Opera Viva én het Kaaslied wordt gezongen
Aansluitend op de veiling: Slagwerkgroep JR
13.00 - 13.30 uur: Dans en Musical
13.30 - 13.45 uur  Keine kaasveiling 
13.45 - 14.15 uur: Klooster Big Band
14.15 - 14.30 uur  Kleine kaasveiling 
14.30 - 15.00 uur: Supersax
15.00 - 15.30 uur  Kleine kaasveiling plus bekendmaking opbrengst graskaas 
15.30 - 16.30 uur: Klooster Jeugd Orkest met afsluiting met het Grootste Orkest van Woerden

10.00 - 17.00 uur: Feest in het Stadshart

Tijdens de Graskaasdag viert het complete Stadshart Woerden kaasfeest. Er is een streek-, kaas-, en kramenmarkt. Winkeliers hebben speciale Graskaasdagaanbiedingen in petto.

Houd mij op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!