Graskaasdag 3 juni 2017

graskaasdag 2017

De Graskaasdag in Woerden is al jarenlang traditie in kaasstad Woerden. Op deze feestelijke dag worden de eerste graskazen van het jaar én een reuzenkaas van zo'n 125 kilo geveild voor goede doelen. Een hele belevenis! En de hele stad viert mee.

lees meer

Opbrengst graskaasveiing 2017 naar drie goede doelen

Zal de opbrengst van de veiling net zo indrukwekkend zijn als vorig jaar? Dat zou mooi zijn voor de drie goede doelen die dit jaar zijn geselecteerd: de opbrengst van de grote graskaas wordt verdeeld onder stichting World Servants en Het Kaaspakhuis dat op 20 mei in Woerden geopend werd. De opbrengst van de eerste graskaas komt ten goede aan de expositie Kaas in kunst van Stadsmuseum Woerden.

lees meer

Kaasmarkt in Woerden

Traditionele kaasmarkt in Woerden, dit jaar elke zaterdag tot 19 augustus

Iedere zaterdag tot 19 augustus is er van 9.00 - 17.00 uur van alles te beleven op de Woerdense kaasmarkt op het Kerkplein in Stadshart Woerden.

lees meer

Sfeerimpressie Graskaasdag 2016

Winnaars van de kaasveiling op de Graskaasdag 2015 Gemeente Woerden

De Graskaasdag van 2016 was weer een heus kaasfeest. RPL Woerden maakte een vrolijke videocompilatie van deze dag, met de veiling van de grote graskaas in de hoofdrol.

lees meer

Programma Graskaasdag - 3 juni 2017

Zaterdag 3 juni van 9.30 - 17.00 uur

9.30 uur: Historisch schouwspel

Voordat de klassieke tractoren en kaasbrikken de kaas naar het Kerkplein brengen, maken ze een ronde door het centrum. Natuurlijk is de belangrijkste kaas van vandaag, de Graskaas van 125 kg, hierbij ook van de partij. Een mooi schouwspel!

10.00 - 16.00 uur: Raden maar! Hoe zwaar is de kaastoren?

Op het Kerkplein staat een kaastoren, weet u hoeveel de zes kazen in totaal wegen? Onder de winnaars worden drie kaaspakketten verloot.

10.30 uur: Boerenkapel De Vriendschap

Onder begeleiding van de Boerenkapel De Vriendschap wordt de Graskaas naar de veiling gebracht. De muzikanten zijn tot 13.00 uur te bewonderen en te beluisteren in het centrum van de stad. 
 

10.50 uur: Warmlopen voor de veiling

Koor Koordaat verwelkomt de Graskaas op het Kerkplein met het Woerdense kaaslied ‘Hoera, hij is volvet’. Daarna is het tijd voor serieuze zaken: met het luiden van de kaasbel opent burgemeester Victor Molkenboer de Graskaasdag. Vervolgens keurt hij de Graskaas samen met kaaskeurmeester Jos van Riet. 
 

11.00 uur: Veiling en handel

Onder de bezielende leiding van veilingmeester Jacques de Koning worden de eerste graskaas van het jaar en de grote Graskaas geveild. Elk jaar weer een spannend spektakel! De opbrengst gaat naar Stichting World Servants, Het Kaas Experience Centre en Stadsmuseum Woerden. Na de veiling gaan de kaashandelaren de aangevoerde partijen aanschouwen en begint de handel tussen boeren en handelaren, authentiek met ‘handjeklap’.

 

13.00 - 16.00 uur: Rondje met de Kaasbrik

U bent van harte uitgenodigd om de verschillende kaasactiviteiten die in de stad plaats vinden te bezoeken met een kaasbrik. Er zijn verschillende haltes in het centrum waar u in en uit kunt stappen.

14.00 uur: Noteringen bij de Kaasbel

De deals zijn gesloten, naar traditioneel gebruik worden de handelsprijzen van de veilingkazen en de kaashandel genoteerd op de Kaasbel.

16.45 uur: Bekendmaking opbrengst veiling en winnaars kaastorenwedstrijd

Vanaf het podium op het Kerkplein worden de resultaten van deze dag bekend gemaakt. Wat levert de Graskaasdag dit jaar op voor de goede doelen?
 

Muzikale omlijsting door Het Klooster op het Kerkplein

11.00 - 17.00 uur Klooster Festival

Doorlopend programma met muziek, dans en theater optredens door cursisten van Het Klooster op het Kloosterpodium naast Stadsmuseum Woerden en op diverse andere locaties in de binnenstad.

Hoofdpodium Kerkplein

 • 13.00 - 13.45 uur       dansgroepen en/of musical o.l.v. Caty Wijmans
 • 14.00 - 14.45 uur       Klooster Bigband o.l.v. Xandra Zijlstra
 • 15.15 - 15.45 uur       Super Sax o.l.v. Casper Dik
 • 16.00  - 17.00 uur      Klooster Jeugdorkest o.l.v. Casper Dik

Klein podium (Kerkstraat naast het Stadsmuseum)

 • 11.00 uur        pianoleerlingen van Angélique Heemsbergen
 • 11.30 uur        popband o.l.v. Bram Knol
 • 11.45 uur        Ensemble Unlimited o.l.v. Erwin Hogeboom
 • 12.30 uur        pianoleerlingen van Emiel Janssen
 • 12.50 uur        Rockkids o.l.v. Kjell Jacobson
 • 13.10 uur        Flautissimo o.l.v. Marion Schopman
 • 13.40 uur        pianoleerlingen van Carol Ruiz Gandia
 • 14.10 uur        KJO kids o.l.v. Casper Dick
 • 14.50 uur        pianoleerling van Martijn Willers
 • 15.00 uur        fluitkwartet o.l.v. Marion Schopman
 • 15.30 uur        popband o.l.v. Bram Knol

10.00 - 17.00 uur: Feest in het Stadshart

Tijdens de Graskaasdag viert het complete Stadshart Woerden kaasfeest. Er is een streek-, kaas-, en kramenmarkt. Winkeliers hebben speciale Graskaasdagaanbiedingen in petto.
 
 
 
 

Houd mij op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!